Checklist: airco voorbereiden op de warme zomer

Met de zomer op komst is het weer tijd om uw airco klaar te maken voor de warme maanden. KH Installaties heeft een checklist voor u samengesteld om zelf na te lopen. Zo is uw airco er klaar voor om straks tijdens de zomerhitte uw huis koel te houden!

1. Buitenunit schoonmaken

Voor een goede werking van uw airco is het noodzakelijk dat de luchtstroom rondom de buitenunit niet geblokkeerd wordt door obstakels. Controleer daarom op takken, bladeren of ander vuil dat zich in het najaar in en rondom de unit heeft verzameld en maak de omgeving schoon. Vergeet ook niet om de afvoerslang op vocht te inspecteren. Het zal u verbazen wat daar allemaal in kan kruipen.

2. Schoonmaken van de binnenunit

Ook binnenshuis kan zich vuil in uw airco verzamelen. Door het circuleren van lucht, kunnen vuil en stof zich ophopen in de binnenunit van uw airco. Dit belemmert de doorstroom en dus de werking. Verwijder stof en vuil en vergeet ook de filters niet. Deze kunt u voorzichtig stofzuigen of wassen met water en milde zeep. Mochten de filters inmiddels aan vervanging toe zijn, dan gooit u de oude filters natuurlijk gewoon weg. Zo profiteert u in de zomer als uw airco overuren draait altijd van koele, verse lucht.

3. Controleer de werking met de testfunctie

De meeste airco’s zijn vandaag de dag uitgerust met een handige zelfcontrole functie om een goede werking te testen. Hoe dit werkt, leest u terug in de handleiding van uw airco. Houd het led-display bij het testen in de gaten om te zien of er foutmeldingen zijn en kijk of u deze zelf op kunt lossen.

4. Koelmiddel airco bijvullen

Tot slot het bijvullen van het koelmiddel van de airco. Het is wettelijk verboden om dit zelf te doen als u niet over het juiste diploma beschikt, maar het is wel belangrijk. Met onvoldoende koelmiddel koelt uw airco namelijk niet alleen minder goed, de onderdelen slijten ook sneller omdat het apparaat onnodig hard moet werken om de ingestelde waarde te behalen. Vaak is 1 keer per jaar bijvullen genoeg. Is de laatste professionele onderhoudsbeurt al enige tijd geleden? Dan is het aan te raden om voor de zomer nog een monteur van KH Installaties te laten langskomen om dit voor u te doen.

Meer weten over klaarmaken airco voor de zomer?

Heeft u vragen over het klaarmaken van uw airco voor de zomer? Of wilt u airco-onderhoud aan ons uitbesteden? Aarzel dan niet en neem contact op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 085 902 59 07 en via e-mail op info@khinstallaties.nl.

Gerelateerde berichten

Hoe werkt een airconditioning eigenlijk?

In de warme zomermaanden biedt airconditioning ons heerlijke verkoeling en comfort binnenhuis. Maar hoe kan dat? Hoe werkt een airconditioning...
15-05-24 Verder lezen
×